Шукати в цьому блозі

пʼятницю, 18 січня 2013 р.

Швейцарія - квазіУкраїна, або школа виживання...

03.11.2012 - 07.11.2012
6 днів
940 проїханих\пройдених\проплитих кілометрів
2 країни
15 міст
4 озера
1 гора
1 ріка
1 найбільший в Європі водоспад


Отака-от статистика подорожі посприяла внесенню Швейцарії до всеможливих моїх чартів на найвищі позиції!!! Мушу зізнатись, що то єдина країна, де б я воліла жити окрім України.

Здавалося б цій країні дісталось усе найкраще: озера - найкришталевіші,


гори - найпрекрасніші,


водоспад - найбільший в Європі, шоколад - найвитонченіший,


банки - найнадійніші, ножі - найгостріші, армія - найбільша (по кількості службовозобов'язаних - кожен чоловік віком від 20 до 50 щорічно призивається на сбори і має власну зброю), гвардійці - найсильніші, будинки - найбезпечніші (переважна більшість мають власні бомбосховища), годинники - найточніші, сири - найсмачніші (особливо підсіла на Грюєр :-) ). Усі залізничні колії прокладені вздовж презугарних ландшафтів,


берегами озер, попід гірськими вершинами, а то й прямісінько на них! Більш того, в кожному потязі є окремі вагони для малят!!!


З цілими гірками, лабіринтами і т.д.


Є все! Проте... немає власної мови. В Україні ніби-як поки що все навпаки...

Хоча одна спільна риса таки є - ціни. Якщо взяти мінімальну українську зарплату в 1000 грн. і ціни, то співвідношення буде еквівалентним мінімальній європейській зарплаті та цінам на харчування та послуги в Швейцарії.

Отож, плануючи поїздку ми думали сісти на сам хліб і воду ;-) Але де тільки наші не виживали!.. Окрім вже загальновідомого способу харчування в потягах під час переїздів, купуючи на вокзалі щось дешеве, проте доволі смачне, нами було винайдено кілька нових. Найменш кумедний з них - повечеряти в ресторані однією порцією на двох, а другу - попросити запакувати і взяти з собою. От і сніданок готовий ;-) На щастя, розміри порцій дозволяють це провернути без завдання незручностей свому шлунку та настрою. ггг

Щодо сувенірів - то й тут є хитрощі, котрі я використовую вже давненько. Тепер до звиклого плану відвідин нових місцин, окрім пошуків де б то смачно попоїсти, я шукаю й поштове відділення. Хіба не приємно отримати відкритку, підписану старанно та з любов'ю, ще й з місцевим штемпелем, маркою і датою поїздки?

Сподівіаюсь, що ви хоча б трішечки зацікавились і чекатимете детальніших оповідей про Швейцарію ;-)

Поради мандрівникам: 


Весною та восени є можливість придбати два СвіссПаси на 4, 8, 15 або 22 дні по ціні одного (http://www.swiss-pass.ch/en/swiss-pass). Саме так ми і зробили. А сам Swiss Pass - то мега фішка! Ми необмежено могли користуватись практично всіма поїздами, деякими пароплавами, декількома гірськими потягами, громадським транспортом в більш ніж 20 містах, ще й відвідувати безкоштовно музеї! 

Medvedyk

2 коментарі: